Pomoc żywnościowa 2014-2020
Podprogram 2017 - cele, kryteria, działania
Wpisany przez Izabela Żmijewska   
Środa, 20 Wrzesień 2017 07:53

 

 

                                                  PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
        JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM2017


CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  
sierpień 2017 – czerwiec 2018,  a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017- 15.07.2018.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI:   sierpień 2017 – czerwiec 2018
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Elblągu  [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

 
PODPROGRAM 2016 – efekty
Wpisany przez Aleksandra Prudzienica   
Środa, 20 Wrzesień 2017 07:50

 

 

Efekty PODPROGRAMU 2016

 1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Bankiem Żywności w Elblągu.
2. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach, do których trafiły takie produkty jak:  makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
3. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 750 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 44,09 ton żywności
  • 7150 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy  łącznie w 2 warsztatach edukacyjnych, w których wzięło udział 67 osób
6. Rodzaje warsztatów:

  • Kulinarne - 1 spotkanie dla 25 uczestników
  • Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 42 uczestników
 
Podprogram 2015 - rezultaty
Wpisany przez Aleksandra Prudzienica   
Środa, 23 Listopad 2016 10:35

 

1.     W ramach POPŻ Podprogram 2015, który był realizowany w okresie maj 2015 czerwiec 2016 do osób potrzebującym trafiły takie produkty jak mleko, ser podpuszczkowy, ser topiony, makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, kawa zbożowa, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy.
2.     Pomoc żywnościowa trafiła do 650  osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
3.     Wydaliśmy osobom potrzebującym ponad 47  ton żywności.
4.     W ramach Podprogramu 2015 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 2 warsztaty edukacyjne, w których wzięły udział 42 osoby.
Rodzaje warsztatów:

  •         Żywieniowe  1 spotkanie, 21 uczestników
  •          Kulinarne  1 spotkanie, 21 uczestników
 
Informacje o programie
Wpisany przez GOPS   
Środa, 29 Lipiec 2015 12:05


Bank Żywności w Elblągu przekazuje pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

 
warsztaty dietetyczne w GOPS
Wpisany przez Administrator   
Wtorek, 28 Lipiec 2015 06:28

 

W dniu 27-07-2015r. w naszym Ośrodku odbyły się warsztaty dietetyczne dla mieszkańców Gminy Elbląg zorganizowane przez Elbląski Bank Żywności.

Podczas warsztatów mieszkańcy zapoznali się z zasadami prawidłowego odżywiania oraz jak zaplanować jadłospis w oparciu o produkty otrzymane w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. 

 
<< Początek < Poprzednia 1 2 Następna > Ostatnie >>

Strona 1 z 2