Pomoc żywnościowa 2014-2020
PODPROGRAM 2017 -Efekty
Wpisany przez Admin   
Piątek, 13 Lipiec 2018 10:08
Wiadomości

 

PODGPROGRAM 2017 -Efekty

 1. (OPL) Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Elblągu ul. Browarna 85 82-300 Elbląg realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017-czerwiec 2018.

2. Osoby  potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

a) warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała,koncentrat pomidorowy,buraczki wiórki,powidła śliwkowe);

b) skrobiowe ( makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

c) mleczne ( mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

d) mięsne ( szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe -, filet z makreli w oleju),

e) tłuszcze (olej rzepakowy),

f) dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 879 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

               1. 47,03780 ton żywności;

               2. 7960 paczek żywnościowych

               3. 0 posiłków

5. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie  3 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 63 osoby

6. Rodzaje warsztatów:

              1. Ekonomiczne 1 spotkanie dla 25 uczestników

              2. Żywieniowe 0 spotkań  dla 0 uczestników

              3. Kulinarne 0 spotkań dla 0 uczestników

              4. Niemarnowanie żywności 2 spotkań dla 38 uczestników

 

 
warsztaty dietetyczne w GOPS
Wpisany przez Administrator   
Środa, 28 Luty 2018 00:00
Wiadomości

W dniu 27.02.2018r. w naszym Ośrodku odbyły się warsztaty dietetyczne dla mieszkańców Gminy Elbląg zorganizowane przez Elbląski Bank Żywności.

Podczas warsztatów mieszkańcy zapoznali się z zasadami prawidłowego odżywiania oraz jak zaplanować jadłospis w oparciu o produkty otrzymane w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. 

 
warsztaty dietetyczne w GOPS
Wpisany przez Administrator   
Wtorek, 03 Październik 2017 12:00
Wiadomości

 

W dniu 02.10.2017r. w naszym Ośrodku odbyły się warsztaty dietetyczne dla mieszkańców Gminy Elbląg zorganizowane przez Elbląski Bank Żywności.

Podczas warsztatów mieszkańcy zapoznali się z zasadami prawidłowego odżywiania oraz jak zaplanować jadłospis w oparciu o produkty otrzymane w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. 

 
Podprogram 2017 - cele, kryteria, działania
Wpisany przez Izabela Żmijewska   
Środa, 20 Wrzesień 2017 07:53
Wiadomości

 

 

                                                  PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
        JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM2017


CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  
sierpień 2017 – czerwiec 2018,  a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017- 15.07.2018.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI:   sierpień 2017 – czerwiec 2018
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Elblągu  [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

 
PODPROGRAM 2016 – efekty
Wpisany przez Admin   
Środa, 20 Wrzesień 2017 07:50
Wiadomości

 

 

Efekty PODPROGRAMU 2016

 1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Bankiem Żywności w Elblągu.
2. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach, do których trafiły takie produkty jak:  makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
3. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 750 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 44,09 ton żywności
  • 7150 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy  łącznie w 2 warsztatach edukacyjnych, w których wzięło udział 67 osób
6. Rodzaje warsztatów:

  • Kulinarne - 1 spotkanie dla 25 uczestników
  • Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 42 uczestników
 
<< Początek < Poprzednia 1 2 Następna > Ostatnie >>

Strona 1 z 2