Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Rozmiar czcionek: A A+ A++ | Zmień kontrast

Zapowiedź nowej edycji Funduszu Europejskiego Pomocy Żywnościowej na lata 2021-2027

Utworzono dnia 10.10.2023

Informujemy, że ukazała się zapowiedź wprowadzenia nowej edycji Funduszu Europejskiego Pomocy Zywnościowej na lata 2021 - 2027

O szcegółach realizacji, poinformujemy odrębnymi komunikatami po otrzymaniu szzcegółów.

 

Podprogram 2023

FEPŻ

(Fundusz Europejski Pomocy Żywnościowej)

(2021-2027)

 

 CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie:

 

grudzień 2023 r. do październik 2024 r.

 

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Elblągu do (OPL) Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Elblągu, który przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

 

 

Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej

 

Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,

tj. 1 823,60 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 410,00 PLN dla osoby w rodzinie.

 

 

 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

 

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych (OPL) Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Elblągu

  1. warsztaty kulinarne; 
  2. warsztaty edukacji ekonomicznej;
  3. warsztaty dietetyczne;
  4. warsztaty niemarnowania żywności;
  5. inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.

 

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmujeartykuły spożywcze w łącznej ilości około 34 kg,

1)Artykuły warzywne i owocowe

- Groszek z marchewką

- Koncentrat pomidorowy,

-Dżem truskawkowy

2) Artykuły skrobiowe

- Makaron jajeczny świderki

- Mąka pszenna,

- Kasza jęczmienna

- Płatki owsiane

- Herbatniki maślane

- Kawa zbożowa rozpuszczalna

3) Artykuły mleczne

 

-  mleko UHT

- Ser podpuszczkowy dojrzewający

4) Artykuły mięsne

- Szynka wieprzowa mielona,

- Szynka drobiowa

- Pasztet wieprzowy

- Szprot w oleju.

5) Cukier

- Cukier biały

6) Tłuszcze

- Olej rzepakowy

7) Dania gotowe

- Fasolka po bretońsku.

 

Linki do strony internetowej Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej dedykowanej dla Programu. Zainteresowane osoby mogą zapoznać się ze szczegółami:

  Dokument wraz z załącznikami w wersji pełno kolorowej oraz do wydruków czarno-białych jest dostępny pod adresem: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2023

 

 

 

Zegar

Kalendarium

Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
Sb
Nd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Imieniny

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 288

W poprzednim tygodniu: 1170

W tym miesiącu: 4189

W poprzednim miesiącu: 5029

Wszystkich: 109819